skip to Main Content
Komt Een Model Bij De Dokter

Komt een model bij de dokter

Het is alweer veertig jaar geleden dat de AI onderzoekers van de Stanford University furore maakten met het expertsysteem MYCIN. Het beslismodel op basis van regels identificeert bacteriën die levensbedreigende infecties (zoals meningitis) veroorzaken, en stelt de meest geschikte antibiotica en juiste dosering voor. Hoewel MYCIN beter presteert dan de medisch specialist is het nooit in de praktijk toegepast…

De eerste spreker van deze bijeenkomst, emeritus hoogleraar Frits Tazelaar, is één van de auteurs van “Klapschaatsen in management”, over het maken van (risico)inschattingen en nemen van daarop gebaseerde effectieve beslissingen door professionals. Hij verrichtte met een omvangrijke multidisciplinaire onderzoeksgroep jarenlang grootschalig empirisch onderzoek, en stelt dat professionals (op vele expertiseterreinen) hun vermogen om juiste beslissingen te nemen overschatten. Een beslismodel dat hij ontwikkelde op basis van grote hoeveelheden onderzoeksgegevens presteert net als MYCIN beter dan de medisch specialist — in dit geval op de spoedeisende hulp bij een cardiologische beslissing.

Maar de praktijk waarin professionals opereren is weerbarstig en bestaat niet uit discrete geïsoleerde beslissingen. De tweede spreker, Karel Nederveen, algemeen directeur van ExpertDoc, zal laten zien hoe hun expertsysteem NHGDoc de huisarts ondersteunt bij het nemen van beslissingen: niet door het roer over te nemen maar door de stappen tijdens een consult te volgen en waar nodig de huisarts te alerteren.

Na de twee presentaties is er tijd voor discussie over de feilbaarheid van de expert en de mate waarin geautomatiseerde beslismodellen toegepast worden in de praktijk.

Sprekers

Frits Tazelaar en Karel Nederveen

 • Datum: 11 september 2012
 • Programma 15:30 ontvangst met koffie / thee
  16:00 start presentatie
  17:30 borrel
  18:30 sluiting
 • Locatie: Wij zijn zeer blij dat de Hogeschool Utrecht een zaal voor ons in Utrecht ter beschikking heeft gesteld.
  Nijenoord 1, 3552 AS UTRECHT
Back To Top