skip to Main Content
admin@brpn.org

Wetsanalyse

Automatisering van wetgeving is een terugkerend thema in de bijeenkomsten van het BRPN. In januari spraken we over de razendsnelle implementatie van de NOW-regeling maar het is niet altijd een jubelverhaal. Als een beslismodel de juridische bron niet volgt wordt het moeilijk een beslissing uit te leggen, juistheid te garanderen en aanpassingen in de toekomst eenvoudig te beheren.

Een nieuw boek over wetsanalyse beschrijft een gestructureerde methode om wetgeving op een effectieve, rechtmatige en uitlegbare manier te kunnen uitvoeren. Open of tegenstrijdige normen, die nodig kunnen zijn voor een rechtvaardige wet, worden inzichtelijk gemaakt en ingevuld. Het resultaat is een overzichtelijk en samenhangend model dat automatiseerbaar is. 

Preview interview Anouschka Ausems door Silvie Spreeuwenberg

Niet alleen de overheid, ook het bedrijfsleven heeft te maken met wetgeving. Alhoewel wetgeving nodig is om “de samenleving in goede banen te leiden”, is een veelgehoorde klacht dat teveel regeldruk geen ruimte biedt voor nuance en creativiteit. 

Het BRPN heeft de auteurs van het boek ‘Wetsanalyse’ bereid gevonden om meer over deze dilemma’s te vertellen.

Anouschka Ausems is jurist bij de Belastingdienst met veel ervaring in het toepassen van Wetsanalyse in de praktijk.

Mariette Lokin is universitair docent Staats- en bestuursrecht, ICT en wetgeving bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam) en werkt bij de Belastingdienst.

John Bulles is kennismodelleur opgeleid in de CogNIAM traditie en product owner bij PNA.

Voorbeeld wetsanalyse met verschillende modellen

Kijk én chat mee met BRPN op 9 april 2021 van 13:00 tot 13:45 uur in een online sessie waarbij Anouschka Ausems wordt geïnterviewd door Silvie Spreeuwenberg. Vervolgens praat Vincent van Dijk met Mariette Lokin, John Bulles en het publiek verder over de uitdaging die wetgeving, en de automatisering daarvan, met zich meebrengt.

Schrijf je nu in! De sessie is gratis en er is een beperkt aantal plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top